Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη   

Στην είσοδο του λιμανιού του νησιού βρίσκεται το Κάστρο των Ιπποτών. Λέγεται επίσης και Κάστρο της Νερατζιάς. Το κάστρο έχει κτιστεί σε σημείο που στο παρελθόν ήταν νησί και επικοινωνούσε με την απέναντι όχθη μέσω μιας γέφυρας. Η γέφυρα αυτή υπάρχει έως τις μέρες μας.

Ο λόγος που κατασκευάστηκε το κάστρο αυτό ήταν οι συχνές επιδρομές των πειρατών. Έτσι προς το τέλος του 14ου αιώνα οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη (οι τότε κατακτητές του νησιού) κτίζουν ένα κάστρο για να προστατεύσουν το νησί από τις επιδρομές.

Το κάστρο αποτελείται από διπλό τείχος, εξωτερικό και εσωτερικό και ανάμεσά τους υπάρχει μια τάφρος. Τα δύο τείχη ενώνονται μέσω μιας γέφυρας. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ήταν από πέτρες από το νησί, αλλά και από μέλη της αρχαίας πόλης (όπως κολώνες, επιγραφές κ.α.).

Το εσωτερικό τείχος έχει τέσσερις πύργους, ένας εκ των οποίων είναι ενσωματωμένος με το εξωτερικό τείχος. Μια ζωφόρος από την ελληνιστική εποχή με πρόσωπα και κορδέλες κοσμεί την κεντρική είσοδο του κάστρου. Οι πύλες του διακοσμούνται από κίονες και ιπποτικά οικόσημα. Μετά τη γέφυρα που ενώνει τα δύο τείχη, υπάρχει το παλαιότερο κτίσμα, το οποίο έχει σχήμα κύκλου και φέρει τα οικόσημα μεγάλων αξιωματούχων της εποχής. Στη βόρεια μεριά υπάρχει κτίσμα που μάλλον χρησίμευε ως αποθήκη. Σήμερα μετά την αναστήλωση που του έγινε από τους Ιταλούς, φιλοξενεί το Μουσείο Αρχιτεκτονικής.

Το εξωτερικό τείχος κτίζεται αργότερα (15ος – 16ος αιώνας) και έχει θέσεις για τα κανόνια, υπάρχουν προμαχώνες στις γωνίες του, καθώς και ο «Πύργος D’ Aubusson» προς τιμή του διοικητή του Τάγματος. Ο πύργος αυτός βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού.Photos

Slide 1
Slide 2
Photo: 2/7 
Slide 3
Slide 6
Slide 7
Photo: 7/7 Comments


Scroll to top