Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, πριν το δωδεκάθεο υπήρχαν οι Τιτάνες και οι Γίγαντες, οι οποίοι κυβερνούσαν τη γη. Αρχηγός τους ήταν ο Κρόνος (πατέρας του Δία). Σε μια μάχη μεταξύ τους, οι Τιτάνες ηττούνται και ο Πολύβιος (Τιτάνας) καταφεύγει στην Κω. Όμως τον κυνηγάει έως εκεί ο Ποσειδώνας (θεός της Θάλασσας), τον βρίσκει και για να τον σκοτώσει κόβει ένα τμήμα της Κω και του το πετάει. Από το κομμάτι αυτό της Κω δημιουργήθηκε η Νίσυρος (σύμφωνα με την επιστήμη η Νίσυρος αποκόβεται από την Κω έπειτα από ένα σεισμό). Ο Πολύβιος πλακώνεται από το βράχο, αλλά δεν πεθαίνει. Έτσι δημιουργείται το ηφαίστειο στη Νίσυρο, από το οποίο ο Πολύβιος πετά φωτιά και λάβα.

Κατά την ελληνική μυθολογία λοιπόν, πήγαν και άλλοι Τιτάνες στο νησί της Κω, ένας από αυτούς ήταν ο Κίννος, από τον οποίο αποκτά και το πρώτο της όνομα που ήταν Κιννίς. Αργότερα ο Μέροπας, γιος του βασιλιά της Καρίας Τρίοπα, ο οποίος είχε κτίσει την πόλη Τρίοπο στο νησί, ονομάζει την Κω σε Μεροπίδα. Οι κάτοικοι της Μεροπίδας κτίζουν την πρώτη αρχαία πόλη. Επόμενος διάδοχος του θρόνου ήταν ο Ευδαίμων και στη συνέχεια ο Ευρίπυλος, του οποίου ο γιος ονομάστηκε Χάλκωνας και τον διαδέχεται μετά το θάνατό του.

Η τελική ονομασία του νησιού σε Κω θεωρείται ότι προέρχεται από το όνομα της κόρης ενός από την οικογένεια του Μέροπα, η οποία λεγόταν Κόως ή Κως.

Η Κως επίσης συνδέεται και με τον Ηρακλή, σημαντικό ήρωα της μυθολογίας. Έτσι, όταν ο Ηρακλής επέστρεφε από την Τροία έπειτα από μια εκστρατεία του με έξι πλοία γεμάτα με θησαυρούς, συναντούν τρικυμία που είχε προκαλέσει η θεά Ήρα (γνωστή για το μίσος που έτρεφε στο πρόσωπο του Ηρακλή). Από τα έξι πλοία διασώζεται μόνο εκείνο που ήταν μέσα ο Ηρακλής, ο οποίος μαζί με τους συμπολεμιστές του καταφέρνουν να φτάσουν στην Κω.

Εκεί συναντούν έναν βοσκό, τον Ανταγόρα, και του ζητούν φαγητό και μέρος να κοιμηθούν. Εκείνος δεν τους δίνει και έρχεται σε συμπλοκή με τον Ηρακλή. Πάλευαν αρκετή ώρα χωρίς να υπερισχύει κανείς τους. Τότε μπαίνουν στη «μάχη» οι φίλοι του Ανταγόρα από την Αντιμάχεια και οι σύντροφοι του Ηρακλή. Ο Ηρακλής καταφέρνει να τους ξεφύγει και κρύβεται στο σπίτι μιας γυναίκας, ντύνεται με τα ρούχα της για να προστατευτεί και παίρνει κατεύθυνση προς το δάσος. Το ίδιο κάνουν και οι σύντροφοί του και μαζί με τον Ηρακλή φτάνουν στην αρχαία πόλη, στο σημερινό Πυλί.

Οι κάτοικοι εκεί υποδέχονται τον Ηρακλή και τους φίλους του και τον ανακηρύττουν βασιλιά τους. Στη συνέχεια ξεκινούν πόλεμο ενάντια στην Αντιμάχεια. Βασιλιάς της Αντιμάχειας ήταν ο Ευρύπυλος, γιος του Ποσειδώνα και ημίθεος όπως και ο Ηρακλής. Η μάχη ήταν σφοδρή. Ο Ηρακλής τραυματίζεται, αλλά καταφέρνει να σκοτώσει τον Ευρύπυλο. Τότε οι κάτοικοι της Αντιμάχειας ανακηρύξαν βασιλιά τους τον Χάλκωνα και πάντρεψαν τον Ηρακλή με την αδελφή του την Χαλκιόπη. Το ζευγάρι φέρνει στον κόσμο τον Θεσσαλό, ο οποίος αργότερα γίνεται βασιλιάς της Κω και της Νισύρου.


Scroll to top