Σπήλαια

Σπήλαιο Άσπρη Πέτρα (White Stone)

Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι το σπήλαιο Άσπρη Πέτρα που βρίσκεται στην Κέφαλο, λίγο πιο πέρα από την τοποθεσία Παλάτια. Η ηλικία του σπηλαίου είναι περίπου 100 εκατομμυρίων χρόνων και κατασκευάστηκε από υλικά μιας υποθαλάσσιας οροσειράς, η οποία υπήρχε εκείνη την εποχή.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν σε αυτό το σπήλαιο από τους σπηλαιολόγους έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται στη Νεολιθική Εποχή. Αυτά τα ευρήματα μαρτυρούν ότι τι νησί κατοικούνταν από την Εποχή του Χαλκού το 2900-2100 π.Χ. Εκείνη την εποχή μετακινούνται πληθυσμοί από την Μικρά Ασία προς την Κω, ένας από αυτούς ήταν και οι Πελασγοί. Στο σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας έχουν βρεθεί πολλά οικιακά σκεύη, ανθρώπινα οστά και υπολείμματα τροφών.

Οι άσπρες πέτρες του σπηλαίου από όπου πήρε και το όνομά του είναι γρανιτένιες. Το πέτρωμα που την καλύπτει είναι παραμορφωμένο λόγω των ετών που έχουν περάσει. Ουσιαστικά είναι δύο βράχοι ανάμεσα στους οποίους υπήρχε ένα ρήγμα δύο χιλιομέτρων, το οποίο δημιούργησε και τη σπηλιά. Το ρήγμα αυτό φτάνει έως τη θάλασσα Το σπήλαιο βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση και δεν έχει επηρεαστεί από εξωτερικούς ανθρώπινους παράγοντες διατηρώντας τη φυσική του ομορφιά. Ο  Ιταλός διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Alessandro Della Sefa επιμελήθηκε τις πρώτες ανασκαφές του σπηλαίου το 1922. Από αυτές συμπέρανε ότι το σπήλαιο Άσπρη Πέτρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελληνικές ανασκαφές σε σχέση με τους προϊστορικούς χρόνους γι αυτό άλλωστε και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Κω

Σύμφωνα με τα στοιχεία που  βρέθηκαν, εκεί ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος οικισμός του νησιού ο οποίος τοποθετείται στην Πρώιμη εποχή του Χαλκού. Κατά τη γεωμετρική εποχή η σπηλιά είναι χώρος λατρείας αγροτικών θεοτήτων, σύμφωνα με τα ευρήματα, ενώ την ελληνιστική περίοδο εκεί τιμούσαν τον Πάνα και τις Νύμφες.

Επίσης, βρέθηκαν και πήλινα αγγεία τα οποία επιβεβαιώνουν τη λατρεία των θεών που συνεχίστηκε ως το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


Scroll to top